Gündem

Küresel piyasalardaki zayıf risk iştahı

Küresel piyasalardaki zayıf risk iştahı bu sabah da sürüyor. Fed’den gelmeye devam eden agresif söylemler haftanın son işlem gününde genele yayılan sert satışlara neden olurken, bu sabah Çin’de artan pandemi kısıtlamalarının büyümeler üzerinde negatif etki yapabileceği endişeleri fiyatlamalarda etkili oluyor. Çin endeksleri yaklaşık %2,5 civarında düşerken, MSCI Asya Pasifik endeksi %2 civarında geriliyor. Cuma günü %2,5 – %3 arasında değer kaybeden ABD borsaları ise vadelilerde %0,5 – %1 arasında düşüşte. Yine Avrupa vadelileri de eksi bölgede seyrediyor. Borsa endeksleri dışında petrolden demir cevherine kadar satış dalgasının gözlenmesi ve %2,90’nın altındaki ABD tahvil faizine karşın Dolar’daki güçlenme, risk iştahındaki zayıflığı net olarak ortaya koyuyor. Uzunca bir aradan sonra yurtdışı piyasalardaki satış dalgasının önemli etkisiyle Cuma günü %3,3 gibi yüksek bir oranda değer kaybeden BIST100 endeksi de güne satıcılı başlayabilir. Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere getirilen zorunlu karşılık kararının piyasa etkisinin nötr olarak değerlendirirken, BIST100 endeksinde yurtdışı piyasalara paralel satış baskısının sürebileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan, bu sabah açıklanan Garanti Bankası finansalları piyasa için çok sürpriz içermezken, BBVA’nın Garanti için çağrı fiyatını 12,20TL’den 15 TL’ye yükseltmesi Garanti Bankası’nın ve bankacılık endeksinin güne artıda başlamasına neden olabilir. Garanti Bankası hisseleri Cuma günü 14,19TL’den kapatmıştı.
 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

ABD tarafındanisan ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet öncü PMI verileri açıklandı, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin yansımalarına rağmen imalat PMI, 58,8’den 59,7’ye yükseldi ve son yedi aydaki en güçlü büyümeye işaret etti. Özellikle yurt dışından gelen yeni işlerin, daha güçlü müşteri talebiyle desteklendiği gözlendi. Ayrıca girdi fiyatları rekor seviyelere yakın yükselirken, ürün satış fiyatları da rekor hızla artış kaydetti. Bunun yanında imalat sektöründe iyimserlik göstergesi ise, jeopolitik belirsizlikler ve enflasyon endişelerinin etkisiyle son altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Nisanda hizmet PMI ise 58’den 54,7’ye geriledi ve son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Avrupa tarafında da nisan ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet öncü PMI verileri takip edildi. Nisan ayında Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimler, tedarik sıkıntıları ve artan girdi fiyatlarının etkisiyle öncü verilere göre nisanda imalat PMI’larda, Fransa ve İngiltere hariç düşüşler gözlenirken, hizmet PMI’larda ise salgın tedbirlerinin gevşemesiyle İngiltere hariç yükselişler görüldü. Böylece, nisanda Avrupa genelinde sınırlı değişimlerle birlikte imalat ve hizmet PMI’lar güçlü büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdü.

  • Euro Bölgesi geneline bakıldığında imalat PMI nisanda, Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken; birçok firmanın, Rusya ve Ukrayna krizi ve Çin’de uygulanan kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle üretim kesintileri yaşadıklarını ve daha uzun tedarikçi teslimat süreleriyle karşılaştıklarını bildirdiği görüldü. Alman Merkez Bankası da Rusya’dan enerji ithalatı yasağının fiyatlarda sert yükselişe neden olacağını belirterek, Almanya ekonomisinde resesyon riski bulunduğuna işaret etti. Ayrıca imalat sektöründe talebin de yavaşladığı bildirildi ve yeni siparişler Haziran 2020’den bu yana en zayıf oranda arttı. Özellikle, nisanda otomobil sektöründe sert üretim kaybı görüldü. Bölge genelinde hizmet PMI ise, salgına yönelik tedbirlerin gevşemesinden destek alarak yükselişini sürdürdü. Hizmet sektöründe yeni işler, artan taleple ağustostan bu yana en hızlı şekilde artarken, özellikle turizm ve eğlence sektörlerindeki güçlü artış öne çıktı.

 
       Kaynak: S&P Global.

Bu haftaki veri gündemine baktığımızda,

  • ABD tarafında, bu hafta veri gündemi yoğun. Perşembe günü yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verisi ve cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflatör izlenecek. ABD geçen sene son çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %6,9 büyümüştü. 2021 yılı yıllık büyümesi ise %5,7 olmuştu.  Bu dönemde ise büyümede yavaşlama beklenmekte ayrıca yıl genelinde büyümenin Rusya ve Ukrayna savaşının yansımaları (diğer bölgelere göre etkisi göreceli az olsa da) ile geçtiğimiz seneye göre ılımlı seyretmesi beklenmekte. Mart ayında TÜFE’nin enerji fiyatlarındaki belirgin artışla yükselmeye devam ettiği görülmüştü. Tüketici güveninin seyrine yönelik ise yarın nisan ayı Conference Board tüketici güveni ve cuma günü Michigan Üniversitesi nihai tüketici güveni endeksi açıklanacak. Öncesinde açıklanan nisan ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, savaşın enflasyonist beklentileri artırmasına rağmen 59,4’ten 65,7’ye yükselmişti. Perşembe günü ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Geçen hafta açıklanan işsizlik maaşı başvuruları 184 bin kişi seviyesine hafif gerilerken, düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti. Cuma günü kişisel gelirler ve harcamalar istatistikleri de açıklanacak. Şubat ayında harcamalar salgın kısıtlamalarındaki gevşemeye rağmen aylık %0,2, ücretlerdeki artışla gelirler ise %0,5 artmış fakat reel bazda iki veri de gerilemeye işaret etmişti. Ayrıca konut piyasasına yönelik veriler izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda yarın mart ayı yeni konut satışları ve çarşamba günü bekleyen konut satışları izlenecek. Geçen hafta açıklanan veriler Fed’in sıkılaşma adımları ve sinyalleri ile konut piyasasında yavaşlamaya işaret etmişti. 
  • Avrupa tarafında, bu hafta yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri ve nisan ayı öncü TÜFE verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde geçen yılın son çeyreğinde artan Omicron varyantı kaynaklı vakalar ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle çeyreklik bazda büyüme %2,3’ten %0,3’e yavaşlamıştı. Bu dönemde kısıtlamaların kaldırılması büyümeyi olumlu etkilerken Rusya ve Ukrayna kaynaklı artan jeopolitik riskler ve başta enerji ve endüstriyel metaller olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri belirginleştirmekte ki çoğu kurum Euro Bölgesi için büyüme tahminini düşürmekte. Son ECB toplantısında da artan enflasyonist baskılara rağmen Ukrayna ve Rusya savaşının yarattığı belirsizliklerle büyümeye yönelik endişelerle ECB’den bu sene beklenen faiz artırımı zamanı için net bir tarih verilememişti. TÜFE ise mart ayında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın enerji piyasasına baskı yapmaya devam etmesinin de etkisiyle yükselmeye devam etmişti. Ayrıca yatırımcı ve tüketici güvenine yönelik veriler izlenmeye devam edecek. Bu kapsamda bugün Almanya’da nisan ayı IFO iş dünyası endeksi, çarşamba günü GfK tüketici güveni ve perşembe günü ise Euro Bölgesi tüketici güveni verisi izlenecek. Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi -18,7’den -16,9 seviyesine hafif yükselmiş fakat Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin devam etmesi ve artan emtia fiyatlarının enflasyonist beklentileri artırmasının etkisiyle yaklaşık son iki yılın en düşük seviyelerindeki zayıf seyrini sürdürmüştü. Bu açıdan Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin devam etmesiyle güven endekslerindeki durum çok fazla değişmeyecektir.
  • Ayrıca perşembe günü İsveç Merkez Bankası kararı bulunmakta. Daha önceki iletişimlerinde İsveç Merkez Bankası arz darboğazlarının çözülmesiyle enflasyon oranının bu yıl düşmesinin beklendiğini vurgulamaktaydı ve faiz artırımı için 2024 yılını işaret etmekteydi fakat son demeçlerinde Banka yetkilileri bu sene için birden fazla faiz artırımı için sinyal verdi. Bu haftaki toplantıda herhangi bir değişiklik olmasa da önümüzdeki toplantılarda faiz artırımı gelebilir.
  • Cuma günü ise Rusya Merkez Bankası faiz kararı bulunmakta. Rusya Merkez Bankası, 8 Nisan’da olağanüstü toplantıyla politika faizini 300 baz puan indirerek %17’ye çekmişti. Banka’nın karar metninde, alınan kararın ekonomideki risklerin yeniden dengelenmesini yansıttığı belirtilerek, önümüzdeki toplantılarda faiz oranını düşürmeye devam etme olasılığının bulunduğuna işaret edilmişti.
  • Asya tarafında ise perşembe günkü BoJ toplantısı ön plana çıkmakta. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemesine rağmen Banka’nın son dönemde değer kaybeden Yen ve getiri eğrisine ilişkin değerlendirmeleri izlenecektir.  Çin tarafında ise çarşamba günü mart ayı sanayi kesimi karları ve hafta sonu ise resmi PMI ve Caixin PMI verilerinin açıklanması beklenmekte. Geçen hafta Çin büyümeye ilişkin artan kaygılarla ekonomi için teşvik paketi hazırlamıştı. Mart ayında özellikle artan salgın kısıtlamalarının sanayi kesimi karları verisinde etkileri görülecektir. PMI verilerinin ise mart ayında yine kapanma tedbirleri ile daralma bölgesine geçtiğini görmüştük. Bu açıdan bu ayda PMI verilerinin 50 eşik seviyesinin altındaki seyirlerini sürdürmesi bekleniyor. Salı günü Güney Kore’nin yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisi izlenecek.

Yurt içinde, bugün nisan ayı güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı, perşembe günü ekonomik güven endeksi, cuma günü ise mart ayı dış ticaret dengesi, hizmet ÜFE ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı açıklanacak. Perşembe günü ise yılın ikinci TCMB Enflasyon Raporu izlenecek ve haftanın son iş günü Hazine ve Maliye Bakanlığı mayıs-temmuz dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisi açıklanacak.

  • Mart ayında hizmet sektörü güven endeksi aylık %6,2, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,1, inşaat sektörü güven endeksi %2 ve reel kesim güven endeksi ise %1,5 düşmüştü. Tüketici güven endeksi ve diğer sektörel güven endekslerinin belirli alt kalemleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi ise 98,2’den 95,7’ye gerilemişti. Kapasite kullanım oranı %78,2 seviyesine yükselmişti.
  • TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verileri öncesi Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici dış ticaret verilerine göre mart ayında ihracattaki artış devam ederek 22,7 milyar USD’ye, ithalat da enerji ithalatındaki yüksek seyrin devam etmesiyle 30,9 milyar USD’ye yükselmişti. Dış ticaret açığı ise aylık 7,9 milyar USD’den mart ayında 8,2 milyar USD’ye yükselmişti. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 231,9 milyar USD’den 235,6 milyar USD’ye, ithalat ise 289,8 milyar USD’den 297,1 milyar USD’ye yükselmişti ve dış ticaret açığı da 61,5 milyar USD’ye yükselmişti. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %19,8 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %31 artmıştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %73,4 olurken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %95 olmuştu.
  • Şubat ayında hizmet ÜFE aylık %3,78 artarken, yıllık ise %78,09’a ulaşmıştı. Alt gruplara bakıldığında şubatta aylık bazda en yüksek artışlar, ulaştırma ve depolama hizmetleri (%4,74) ve konaklama ve yiyecek hizmetlerinde (%4,15) görülürken, yıllık bazda en yüksek artışlar ise gayrimenkul hizmetleri (%190,51) ve ulaştırma ve depolama hizmetlerinde (%101,45) gözlenmişti.
  • Gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubat ayında aylık %20,3 artışla 1,54 milyon kişi seviyesine yükselirken, şubat aylarının tarihsel ortalamasının üzerinde gerçekleşmiş fakat salgın öncesi dönem olan Şubat 2020’deki 1,73 milyon kişinin altında kalmıştı. Yıllık bazda ise geçen yılın aynı ayında pandemi kısıtlamalarının etkili olmasıyla yıllık bazda %186,5 artış kaydetmişti. Öncü verisi olan DHMİ dış hat yolcu sayısı ise Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa rağmen olumlu seyrin sürdüğüne işaret etmekte. DHMİ verilerine göre martta dış hat yolcu sayısında aylık bazda %2, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %70,4 oranında güçlü yıllık artış görülmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ 

Arçelik (ARCLK, Pozitif): 2022’nin 1. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %6,7 artışla 1.166mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 1.147mn TL, piyasa beklentisi ise 1.158mn TL idi. Şirket’in 1Ç2022 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %116,9 artışla 28.164mn TL olmuştur. İlk çeyrek satışlarının %30’unu oluşturan yurtiçi satışlar %78,8 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %138,5 oranında yükselmiştir. Yurtdışı satışlardaki artışın 5,6 puanı organik büyümeden kaynaklanırken, kur etkisinin 81,5 puan olumlu etkisi olmuştur. Yurtdışı satışlardaki artışın 51,3 puanı ise şirket satın alımlarından kaynaklanmaktadır. Satışların maliyeti ise artan hammadde fiyatları ve TL’nin değer kaybının yarattığı maliyet artışına bağlı olarak yıllık %129,1 oranında yükseliş kaydetmiştir. Brüt kar %93,8 artışla 8.687mn TL olurken, maliyet artışı ile kapasite kullanım oranının düşmesinin de etkisiyle brüt kar marjı 3,7 puan azalışla %30,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %117,3 artışla 6.396mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 431mn TL’yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %62,2 artışla 2.722mn TL olurken, faaliyet karı marjı ise 3,3 puan azalışla %9,7’ye gerilemiştir. 1Ç2022 FAVÖK’ü ise %59,4 artışla 3.002mn TL’yi göstermiştir (Piyasa beklentisi: 2.814mn TL). FAVÖK marjı ise 3,9 puan azalışla %10,7 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 16mn TL gider, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 9mn TL gider yazılmıştır. Finansman tarafında ise net giderler 1.245mn TL olmuştur. 227mn TL’lik vergi gideri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 1. çeyreğe göre %6,7 artarak 1.166mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin ana ortaklık karı üstünden hesaplanan net kar marjı da geçen sene aynı çeyreğe göre 4,3 puan azalarak %4,1 seviyesine gerilemiştir.

Şirket 2022 yılına ilişkin ciro beklentisini revize etmiştir. Buna göre 2022 yılında konsolide cironun %80’in üzerinde artmasını beklenmektedir (Önceki %60). %10,5 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen FAVÖK marjı beklentisi ile %25’lik net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi ise aynı kalmıştır. Yatırım harcamaları beklentisi de 220mn EUR ile değişmemiştir.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti BBVA’nın 2022 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %106,5 oranında artarak 8.210mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 7.765mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 7.755mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Net ücret ve komisyon gelirleri ile ticari karın beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada etkili olmuştur. Böylelikle Banka’nın 1Ç22’deki özsermaye karlılığı bir önceki çeyreğe göre 1.620 baz puan artarak %37,2’ye çıkmıştır. Garanti Bankası’nın yılın ilk çeyreğindeki net faiz gelirleri önceki çeyreğe göre %15,0 oranında büyüyerek 13.204mn TL’ye çıkmıştır. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %20,9 oranında artarak 2.950mn TL’ye ulaşmıştır. Banka’nın bu çeyrekteki ticari karı 2.066mn TL gerçekleşirken, karşılık giderleri 7.789mn TL olmuştur.

Öte yandan, BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA payı için nakit olarak belirlenen Gönüllü Pay Alım Teklifi fiyatını 12,20 TL’den 15,00 TL’ye çıkartılmasına ve teklifin iki hafta süreyle uzatılmasına karar vermiştir. Teklif için son günü 18 Mayıs 2022.

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Şirkete ait Ankara’da yer alan taşınmaz, Fırat Tahin ve Susam San. A.Ş.’ye, 172,4mn TL bedel ile satıldığı açıklanmıştır. Bu satıştan Şirket 163,2mn TL kar kaydedecektir.

Ford Otosan (FROTO, Nötr): Şirketin Genel Müdürü Güven Özyurt 2030’da araçların %30’unun elektrikli ve bağlantılı olacağını öngördüklerini bildirdi. Ford Motor Company’nin de gelecek 10 yılda stratejisini elektrikli araçlar, mobilite ve bağlanabilirlik olarak netleştirdiğine dikkat çeken Güven Özyurt, şunları söyledi: “Ford, elektrikli ve otonom araçlar için 2025’e kadar 29 milyar USD yatırım planlıyor. Ford, Avrupa’da 2030’da sadece tam elektrikli araçları piyasaya sunacak. Türkiye’nin ihracat şampiyonu kuruluşu olarak dönüşüme liderlik etmek için bu alanlarda çalışmaya artırarak devam edeceğiz” diye konuştu. (Kaynak: AA)

GSD Holding (GSDHO, Sınırlı Pozitif): Şirket hisse başına brüt 0,2500 TL (net 0,2250 TL) kar payı ödemesini 25 Mayıs’taki Genel Kurula sunma kararı almıştır. Son kapanış fiyatına göre hesaplanan temettü verimi %6,6’dır.

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda, Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş. sermayesinde Türkiye Varlık Fonu ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’nin eşit oranda sahibi oldukları, bedellerinin ¼’ünü ödedikleri 2.800.000 adet paylarının, 700.000 TL karşılığında sermaye ödeme borcu da dahil tüm hak ve yükümlülükleri ile beraber Banka tarafından satın alınmasına ilişkin süreç başlatılmıştır.

Halk GYO (HLGYO, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda; Antalya İli, Muratpaşa İlçesi’nde sırasıyla; 31.228,62m², 31.499,43m² ve 172,52m² alanlı gayrimenkuller, 200mn TL bedelle, ana ortağı Türkiye Halk Bankası A.Ş.’den satın alınarak Şirket portföyüne dahil edilmiştir.

Kontrolmatik (KONTR, Sınırlı Pozitif): Namibya’da yer alan 50 MWe Kapasiteli Anixas II Enerji Santrali Projesinin, Tüm Elektrifikasyon Paketlerinin anahtar teslim şekilde tedariki, saha montajı, test ve devreye alınması kapsamında toplam 4,1mn EUR tutarında sipariş alınmıştır.
 
Petkim (PETKM, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Şirket’in yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu “B+” olarak açıklamıştır. Not görünümü ise durağandır.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 22.04.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 20,20 TL – 20,80 TL (ağırlıklı ortalama 20,48 TL) fiyat aralığından toplam 545.659 TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 22.04.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 41.557.122 TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,0367’ye ulaşmıştır.

Sasa Polyester (SASA): Uluslararası bağımsız denetçi kuruluş Sustainalytics, Şirket’in Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) Risk Puanını 23,1 (orta dereceli risk) olarak tespit etmiştir. Şirket tespit edilen ÇSY Risk Puanı ile risk derecelendirmesi yapılmış 463 kimyasal üretici firma arasında 35. sırada yer almıştır.

Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE, Nötr): Şirket, 22 Nisan 2022 tarihinde 17,62 TL-17,86 TL fiyat aralığından (ortalama 17,77 TL) 5.105.827 adet pay geri almış ve Şirketin sahip olduğu SISE payları 57.060.513 adede ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,86)

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): Şirket’in bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş) tarafından Tüpraş İzmir Rafinerisi’nde yaptırılması planlanan “FCC Revamp Projesi”nin yapımını üstlenmek üzere açılan ihaleyi 54,5mn USD bedel ile kazanmıştır. Projenin kapsamı FCC Ünitesinin ekipman ve malzeme temini ile yapım işleri olup, toplam süresinin 33 ay olduğu açıklanmıştır.

Türk İlaç Serum (TRILC, Nötr): Şirket, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Satın Alma Daire Başkanlığı tarafından açılan Beşeri Tıbbi Ürün Alım ihalesini 3,9mn TL bedel ile kazanmıştır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka Yönetim Kurulu Kararı doğrultusunda, Platform Ortak Kartlı Sistemler A.Ş. sermayesinde Türkiye Varlık Fonu ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’nin eşit oranda sahibi oldukları, bedellerinin ¼’ünü ödedikleri 2.800.000 adet paylarının, 700.000 TL karşılığında sermaye ödeme borcu da dahil tüm hak ve yükümlülükleri ile beraber Banka tarafından satın alınmasına ilişkin süreç başlatılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Bankacılık: TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir. Bilançoların yükümlülük tarafına uygulanmakta olan zorunlu karşılıklar, yapılan düzenleme ile makro ihtiyati politika setini güçlendirmek amacıyla bilançoların varlık tarafına da uygulanmaya başlanmaktadır. Bu çerçevede, 1 Nisan 2022’den itibaren dörder haftalık dönemlerde kullandırılan ticari kredilerin yüzde 10’u kadar zorunlu karşılık tesis edilmesine,  31 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 31 Aralık 2021 tarihine göre kredi büyüme oranı yüzde 20’nin üzerinde olan bankaların, 31 Mart 2022 ve 31 Aralık 2021 tarihlerinde mevcut kredi bakiyeleri arasındaki farkın yüzde 20’si oranında zorunlu karşılığı 6 ay boyunca tesis etmesine karar verilmiştir. Ayrıca, yabancı para mevduat/katılım fonu zorunlu karşılık oranlarının gerçek kişi dönüşüm oranına göre farklılaştırılmasına, bu çerçevede dönüşüm oranı; yüzde 5’in altında kalan bankalara ilave 500 baz puan, yüzde 5 ile yüzde 10 arasında olan bankalara ilave 300 baz puan zorunlu karşılık uygulanmasına karar verilmiştir. Bu uygulama, tesisi 10 Haziran 2022 tarihinde başlayacak olan 27 Mayıs 2022 tarihli hesaplama döneminden itibaren geçerli olacaktır. Diğer yandan, finansman şirketlerinin yüzde sıfır olan zorunlu karşılık oranları bankalar ile aynı seviyeye getirilmiş, yurt içi bankalara olan yükümlülükleri zorunlu karşılık kapsamında alınmıştır. Bu değişiklik, tesisi 13 Mayıs 2022 tarihinde başlayacak olan 29 Nisan 2022 tarihli hesaplama döneminden itibaren geçerli olacaktır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Derlükse Yatırım Holding (DERHL): Şirket’in %45 iştiraki Toprak Yenilenebilir Enerji A.Ş., güneş enerjisi santralleri (GES) sektörüne yatırım yapma kararı doğrultusunda İzmir’de kurulu olan, toplam kapasitesi 2.381 MWp olan Durukan GES ve ZMM GES Güneş Enerjisi Santrallerini 3,3mn USD bedelle satın alınmasına karar vermiştir. Satın alma ile ilgili hisse devir sözleşmeleri imzalanmıştır.

Escort Teknoloji (ESCOM): İştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş’den alınan bilgiye göre; Yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım stratejisi doğrultusunda, Wears Yazılım Danışmanlık İth. İhr. Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 4mn TL değerleme üzerinden %10 pay karşılığı iştirak edilmesine karar verildi. Geliştirdiği teknoloji ile kullanıcıların ürünleri sanal olarak kendi üstlerinde anlık denemelerini sağlayan Wears,  interaktif bir alışveriş deneyimi sunuyor.

Kervan Gıda (KRVGD): Şirket 2022 yılı beklentilerini açıklamıştır. Buna göre;

Konsolide ciro beklentisi 3,8 – 4,1 milyar TL arasındadır. Bu ciro beklentisinin 2,9 – 3,1 milyar TL arası Türkiye tarafından, 900mn TL ile 1 milyar TL arası Polonya tarafından beklenmektedir.

2022 yılı konsolide EBITDA beklentisi 530 – 580mn TL arasındadır. Bu EBITDA beklentisinin 470 – 500mn TL arası Türkiye tarafından, 60 – 80mn TL arası Polonya tarafından beklenmektedir.

2022 yılı konsolide EBITDA marjı beklentisi %13,4 – %14,4 arasındadır. Türkiye tarafında EBITDA marjı beklentisi %15,4 – %16,4 arasında iken Polonya tarafında bu oran %8,2 – %9,2 seviyelerindedir.

2022 yılı sonunda net borç/EBITDA oranı beklentisi 2,40x – 2,65x arasındadır.

Son olarak 2022 yılı sonunda CAPEX/net satışlar oranı beklentisi %13,0 – %13,5 seviyelerindedir. Şirket, bu oranın %3,5 – %4,0 puanının Polonya tarafındaki yatırımlardan gelmesini beklediğini açıklamıştır.

Niğbaş Niğde Beton Sanayi (NIBAS): Şirket tarafından 54mn TL olan çıkarılmış sermayenin 200mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 146mn TL nakit sermaye artırımı yapılması yoluyla, %270,4 oranında artırılarak 200mn TL’ye yükseltilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu ve sair kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli tüm işlemlerin yapılmasına karar verildiği duyurulmuştur. Bu kapsamda, izahname taslağının onaylanması için SPK’ya başvuru yapılmıştır.

Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG): Şirket ile yurtiçinde yerleşik iki müşterisi arasında, Güneş enerjisi elektrik santrali projesine ilişkin mühendislik, tedarik ve kurulumuna istinaden KDV hariç 673bin EUR ve 837bin USD bedel üzerinden sözleşmelerin imzalandığı açıklanmıştır.
 

FAİZ PİYASALARI

 

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 74 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 315 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,91 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,86-%2,97 bandında hareketin ardından %2,90 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 65 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 185 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Tipobet Giriş Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -